Peeling

Adana Peeling


İnsan yüzü ve vücudu gün içinde toza ve kire maruz kalır. Tozların ve kirlerin cilde nüfuz etmesi ile gözenekler tıkanır. Ayrıca bunlarla birlikte ciltte ölü deri tabakası oluşur. Bunların önlenmesi için yapılan işleme peeling denir. Peeling sayesinde cilt ölü deriden kurtulur tazelenir.
Kimyasal peeling ile ciltteki ince kırışıklıklar azaltılmakta, lekeler hafifletilmekte, deri canlandırılabilmektedir. Derinin yenilenme hızı artırıldığı için taze ve genç bir görünüm oluşturur.

Kimyasal peelingin etkili olduğu tedavi alanları, kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri ile aknelerdir. Ciddi anlamda yılların etkisini silebilen bir tedavidir. Derin peelingler yılda 1-2 kezden fazla yapılmamalıdır.

Kimyasal peeling, glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), trikloroasetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonları gibi farklı kimyasalların deriye uygulanması ile gerçekleştirilir. Peeling işlemi, uygulanan maddenin içeriğine, konsantrasyon ve uygulama yöntemine bağlı olarak epidermise, papiller ve retiküler dermise kadar nüfuz edebilir. Yüzeysel peeling, Stratum korneumun soyulması, daha kalın bir epidermal tabaka oluşumunun uyarılması ile deri yapısının düzeltilmesidir.
Yüzeysel peeling de, TCA %10-25, Jessner solüsyonu, alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit kullanılabilir. Orta derinlikteki peeling, papiller ve üst retiküler dermiste harabiyete yol açarak pigment değişikliklerini, hafif-orta derecedeki kırışıklıkların tedavisini sağlar. Derin peeling, epidermis, papiller ve retiküler dermiste nekroz ve enflamasyon oluşturarak şiddetli fotoyaşlanmada uygulanır. Orta ve derin kimyasal soyma işlemi için; %35-50’lik TCA, Jessner’in solüsyonu ve %35’lik TCA kombinasyonu, %70’lik glikolik asit ve %35’lik TCA kombinasyonu veya %88’lik fenol kullanılabilir.. Uygulamanın başarısında uygun hasta seçimi önemli bir etkendir. 

Yüz temizlenir. Dudak, burun ve göz kenarlarına koruyucu krem sürülür. Gözler ve kulaklar kapatılır. Preparat uygulanır. İlk uygulama süresi iki dakikadır. Uygulama sırasında hastadan yüzündeki yanma hissini 1’den 10’a kadar değerlendirmesi istenir. Yanma hissini 8-10 arasında değerlendirirse işleme hemen son verilir. Tekrarlayan uygulamalarda yaklaşık 5 dakika bekleme süresi tamamlanmaya çalışılır. Süre tamamlandıktan sonra yüzdeki asit nötralize edilir. Yüze nemlendirici sürülerek en az bir hafta süreyle, deri normale dönünceye kadar hastadan nemlendirici kullanmaya devam etmesi istenir.

Adana Peeling

Yapılan işlemin yüzeysel veya orta derinlikte olmasına göre derinin nemlendirme süresi farklılık gösterebilir. Yüzeysel peeling seansları 1-2 hafta aralıklı, orta derinlikteki peeling seansları ayda bir tekrarlanabilir. Yüzeyel ve orta derinlikteki peeling uygulamalarından sonra sosyal hayata ara vermek gerekmez. Derin peelinglerde ödem ve deride gerginliğin yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumunun görülmesi normaldir. Bu tabaka 3-4 günde soyulur. Hafif pembelik 2-4 hafta sürer. Deride 1-2 seans peeling ile oluşturulan soyulmanın ardından taptaze yeni deri gelir. Güneşten korunmaya dikkat edilmelidir. Gündüzleri sokağa çıkılmasa dahi güneş koruyucu ihmal edilmemelidir. Orta ve derin kimyasal peeling uygulamaları sadece kış ayları yaptırılmalıdır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis